Kontakt   Om Spanske Vine   Handelsbetingelser  Her kan du betale med Dankort
 
forside    butikken    vinguide    tapas opskrifter    links    indkøbskurv    
Vinklubben : Kode:  

Tapas opskrifter

En rundtur fra den ene tapas-bar til den anden i en spansk by kan både tilfredsstille eventyrlysten og stille sulten. Og man kommer nemt i et dilemma: Skal man tage et par mandler eller måske nogle oliven? Ost, kød, eller lufttørret skinke? Måske lidt friterede fisk? 

Tapas er de små, fristende delikatesser, der som regel ligger udstillet i barens glasmontre, og som i Spanien enten fungerer som appetitvækker før et måltid – eller som erstatning for det.
Mange tapas-barer og restauranter har specialiseret sig i fisk eller skaldyr, skinke eller bestemte typer pølse, grønsager eller gryderetter.
Tapas serveres ofte i de små, typiske brunglaserede skåle eller på små porcelænstallerkner.

I Nordspanien kaldes tapas ofte for pinchos eller pintxos efter de små tandstikkere, der er stukket igennem dem. I Valencia serveres de ofte som montaditos, små brødskiver, der er dækket med små godbidder.
Ritualet omkring indtagelsen af tapas – el tapeo, eller som nordspanierne ofte kalder det, el txikiteo – reflekterer i høj grad den spanske mentalitet. Hvad kunne være mere hyggeligt end at spise, drikke og snakke i selskab med glade mennesker? Før middagen eller aftensmåltidet går spanierne fra bar til bar og snakker om dagens hændelser, men bliver sjældent længere end et enkelt glas. En bid eller to som følgesvend til et glas sherry eller cider, øl eller vin, og så videre til næste bar.

Hvordan tapas-kulturen egentlig opstod, er stadig et omdiskuteret spørgsmål. Kan det have været den kastilianske kong Alfonso 10., der var ophavsmand til de små lækkerbiskner? Sikkert er det, at Alfonso 10., der herskede over Sevilla, Córdoba og Jaén, af sin læge blev rådet til at skære ned på kalorierne, så han bød sine kokke at servere bittesmå retter, der skal have smagt så godt, at de meget vel kan have været forløberne for tapas-kulturen.
For andalusierne derimod kan der ikke herske tvivl om, at tapas stammer fra det solrige Sydspanien. Sydspanierne har altid holdt af at spise udendørs, ledsaget af et glas sherry (måske to). Men sherryens søde aroma tiltrak mange irriterende insekter og derfor blev glasset serveret med en lille tallerken over – tapa, eller ”låg” , ofte med et par oliven eller lidt fisk, skinke, pølse eller andre lækkerbiskner.

Det er også muligt, at det er maurerne, der har opfundet tapas-kulturen. Der er mange spor efter maurerne i Andalusien, og særlig i områdets madkultur. I deres hjemlande i Nordafrika, særlig blandt de arabiske beduiner, er det stadig skik og brug – og et udtryk for raffineret gæstfrihed – at servere mange bittesmå retter for gæster.
Sevilla anses for at være tapas-kulturens hovedstad, men Madrid og andre byer har indhentet den, og mange hævder, at de bedste barer findes i Granada, Cádiz eller Córdoba. I de seneste årtier har tapas-kulturen spredt sig til hele Spanien, og man kan altid bruge den samme tommelfingerregel, uanset om man er i Barcelona, Zaragoza eller Toledo: Hvis en bar samler masser af lokale folk før spisetid, kan man være sikker på, at det skyldes kvaliteten af dens tapas. 
Andre ting, der tyder på en god tapasbar, er udvalgets størrelse og kvaliteten af skinker og pølser. Hvis skinkerne er lavet af iberisk svin (Cerdo ibérico) og hænger fra loftet sammen med hjemmelavede pølser, kan man være sikker på, at kvaliteten er i orden

I mange andalusiske barer er det stadig skik og brug at servere en gratis, lille tapa sammen med hvert glas sherry, vin eller øl. På de rigtig gode steder kan man være helt sikker på, at tjenerne holder styr på, hvad gæsterne har fået, og uanset hvor mange drinks, de sætter til livs, får de ikke den samme tapa serveret to gange. Når alt kommer til alt, er udvalget praktisk talt ubegrænset.
På opslagene her på siderne beskrives nogle af de meget varierede tapas, der serveres på tapas-barer og restauranter. Nogle af dem er lånt fra udenlanske køkkener, andre er ægte, spanske tapas, der fås over hele landet, mens andre igen er lokale specialiteter. De ser små ud hver for sig, men når man har prøvet nogle stykker, føles det som et helt måltid.
Siderne vil løbende blive tilført nye opskrifter

Salsa Pimientos
Salsa Pimientos

Tre tilfældige
Artiskok hjerter m/skinke
Artiskok hjerter m/skinke og ost
Bacon rulle - Basque
Bacon rulle - Basque
Små æg - Huevito
Små æg - Huevito
Design by cygnet
Dan realized the importance of formal education, so he replica watches sale convinced Hope Wixon in the early 1990¡¯s to get her Graduate Gemologist degree from GIA. Armed with swiss replica watches street smarts, a graduate degree, and lots of hours of hard work, Dan and Hope steadily fake breitling built the business into the elite store it is today. Being in the rolex replica Midwest, our residents seem to be more conservative than other areas of the country. They appreciate understated luxury rolex replica sale over bold and ostentatious. They prefer timeless brands like omega replica watches Jaeger LeCoultre and Patek Philippe that continue to be rolex replica in style for many years to come. Our strongest selling brands are Rolex and Patek Philippe, but we also carry many exclusive brands that our clients can¡¯t find anywhere else.