Kontakt   Om Spanske Vine   Handelsbetingelser  Her kan du betale med Dankort
 
forside    butikken    vinguide    tapas opskrifter     links    indkøbskurv    
Vinklubben : Kode:  

Penedès - Spansk Vin

Catalanernes selvstændighed er velkendt. Da maurerne besatte den Iberiske halvø, gik der ikke mange år før de igen var ude af Catalonien. De nåede derfor slet ikke at sætte deres præg, som de gjorde på resten af Spanien, hvor de var i mere end 700 år. I samme periode plejede catalanerne almindelig omgang med naboerne nordpå. Det er herfra de fik deres kulturpåvirkninger.
Catalanerne taler catalansk. Selvfølgelig kan de alle tale spansk, men de fleste taler catalansk, når de er hjemme. Man kan finde vinetiketter på det lokale sprog: vino tinto bliver til »vi negre«, vino blanco til »vi blanc«, vino rosado til » vi rosat« og bodega til »cava« eller »celler«.
Hvis man kan spansk og fransk til husbehov, vil man kunne læse en catalansk avis.
Af historiske grunde skal vi frem til midten af 1970’erne før Catalonien begynder at markedsføre sig i udlandet. Men så gik det også stærkt. På vinsiden er der på et enkelt årti lykkedes enormt meget. Lokomotivet i denne proces er Torres-familien. I 1960 indså de, at forbrugerne ikke ville have bulkvin. Trenden gik mod kvalitetsvin fra bestemte områder, og skulle man overleve måtte man følge ønskerne. Miguel Torres, som har en ønologi-uddannelse, var den første i Spanien til at indføre temperaturkontrolleret gæring i rustfri ståltanke. Han var samtidig blandt pionererne, der satte de klassiske franske druesorter i større tal. Resultatet er i dag legendarisk.



DO Penedès


er distriktet som viste en hel verden, at det ikke kun var franskmændene, der havde monopol på at lave de store vine. Indtil midten af 1960 var bordvinsproduktionen baseret på tunge og alkoholrige rødvine, som kun havde lokal interesse. Efter vinlusen var der hovedsagelig blevet genplantet med grønne druer for at tilfredsstille den netop etablerede og hurtigt voksende cavaindustri. Overskudsvinen gik direkte til destillation for at blive til brandy. Sådan levede man i mange år, indtil Miguel Torres satte det hele i gang.
Distriktet strækker sig fra havet og ind i baglandet, som hæver sig op mod Montserrat-bjergene. Fra det lave og varme kystland indtil det centrale Penedès omkring hovedbyen Vilafranca, hvor vi nu er oppe i 300 til 500 meters højde, og videre op i Alt Penedès som går op til 800 meter.
Jorden er meget ensartet, men temperaturerne er så forskellige, at druerne først modnes i det høje Penedès et par måneder efter man har startet høsten nede ved kysten. Det, sammen med et meget varieret mikroklima, gør det muligt at fremelske druer til næsten alle typer vin.
De grønne druer er dem vi kender fra cavaproduktionen: Parellada, Xarel.lo og Macabeo, men flere og flere tilplanter nu med Chardonnay. Generelt er det tørre, friske og elegante hvide vine med en tydelig frugt.
De blå druer er Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Cariñena, Cabernet Sauvignon og lidt Merlot. Alt efter hvilke druesorter man benytter, resulterer det i bløde, fyldige og let krydrede rødvine eller store klassiske rødvine med internationalt snit.
På det sidste har man kunnet notere sig en interessant udvikling. Man kan kalde det ”tilbage til rødderne”, for nogle af de mest driftige vinbønder i Penedès er begyndt at plante de gamle catalanske druetyper, som man havde før vinlusen. Man tror på at der er fremtid i det helt autentiske.
Hovedbyen i Penedès er Vilafranca, hvor der for øvrigt er et ganske interessant vinmuseum. Ved middelhavskysten ligger den charmerende lille by Sitges, der er det bedste udgangspunkt for vinbesøg i området. Man må naturligvis ikke glemme Sant Sadurní d’Anoia. Her finder vi verdens største koncentration af mousserende vin. Se under CAVA.

Kort & godt om Cataloniens køkken


Gastronomisk forener catalanerne det bedste fra Sydfrankrig med det bedste fra Nordspanien. Det er derfor ikke noget under, at Barcelona er den spanske by, som har flest Michelin-stjerner. For at starte fra bunden i det catalanske køkken: et tilbehør til mange retter er »alioli«, en mayonnaise rørt på olivenolie, hvidløg (masser af det!), æggeblomme og salt. Simpelt men godt. Derefter kan man fortsætte med kulinariske specialiteter som »rape a la marinera« (havtaske a la marinera), eller »suquet de peix« (catalansk fiskestuvning). Af kødretter er en »parillada« meget typisk - det er forskellige slags grillstegt kød med alioli. Til den søde tand kan anbefales »crema catalana«, en dessertcreme af æggeblomme, kanel, sukker og mælk med overflade af brændt karamel.

Heretat Vall-Ventós

Røde og hvide vine fra D.O. Penédes- Læs mere om Heretat Vall-Ventós

Priserne er oplyst i DKK og er inklusiv moms.

Total 0,00 kr.
Design by cygnet
Dan realized the importance of formal education, so he replica watches sale convinced Hope Wixon in the early 1990¡¯s to get her Graduate Gemologist degree from GIA. Armed with swiss replica watches street smarts, a graduate degree, and lots of hours of hard work, Dan and Hope steadily fake breitling built the business into the elite store it is today. Being in the rolex replica Midwest, our residents seem to be more conservative than other areas of the country. They appreciate understated luxury rolex replica sale over bold and ostentatious. They prefer timeless brands like omega replica watches Jaeger LeCoultre and Patek Philippe that continue to be rolex replica in style for many years to come. Our strongest selling brands are Rolex and Patek Philippe, but we also carry many exclusive brands that our clients can¡¯t find anywhere else.